ajam pedis ofwel hete kip recept (2024)

ajam pedis ofwel hete kip recept

Deze ajam pedis ofwel hete kip is absoluut een favoriet recept van Jan Willem en mijzelf. De kinderen vinden dit gerecht wel echt te pittig, ondanks dat ze natuurlijk best wel wat gewend zijn.

Wat betekend ajam pedis

De letterlijke vertaling van ajam pedis is hete kip. Ajam betekent kip en Pedis betekent heet/pittig. Er bestaat dus ook niet 1 soort recept voor dit gerecht.

Ik maak zelf dan ook heel veel verschillende varianten en deze zal ik uiteraard ook allemaal gaan delen op Familie over de Kook.

Kipfilet of kippendijen

Dit recept heb ik gemaakt met kippendijen maar uiteraard kan je ook kipfilet gebruiken. Het voordeel van kippendijfilet is dat het goedkoper is en dat het veel malser van structuur blijft.

Sommige mensen willen liever geen kippendijfilet gebruiken vanwege het vet wat aan het vlees zit. Je kunt uiteraard de grootste stukken vet wegsnijden. Laat wel iets vet zitten. Vet geeft namelijk zowel smaak als malsheid aan het vlees.

Lekker pittig

ajam pedis ofwel hete kip recept (1)

Dit recept kan je natuurlijk naar eigen smaak pit geven. Ben je nu geen enorme pittige eter, gebruik dan simpelweg minder sambal. Laat eventueel de sambal oelek helemaal achterwege en gebruik een klein beetje sambal badjak. Het voordeel van sambal badjak is namelijk dat je veel smaak aan je gerecht krijgt zonder enorme pit. Sambal badjak is ook een stuk zoeter qua smaak dan de oelek variant.

Hoe eet je deze ajam pedis

Laat je zeker niet afschrikken door de term hete kip! Ja, het gerecht is behoorlijk pittig maar het bevat ook echt super veel smaak. Door het te eten met rijst, boontjes en eventueel komkommer in zuur raakt alles weer in balans.

Ook erg lekker is om deze kip op een broodje te eten. Nog een heerlijke tip is om de kip fijn te plukken en te mengen met een beetje mayonaise . Dan heb je een heerlijke kipsalade die super lekker is op een toastje voor bij de borrel. Mogelijkheden genoeg dus!

recept ajam pedis

ajam pedis ofwel hete kip recept (2)

snelle ajam pedis ofwel hete kip

Lust jij wel een beetje pit? Maak dan echt een keertje deze heerlijke snelle ajam pedis. Ofwel hete kip!

3.93 van 13 stemmen

Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek

Gang: avondeten

Keuken: Aziatische

Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten

Bereidingstijd: 30 minuten minuten

Totale tijd: 35 minuten minuten

Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 750 gram kippendijfilet in grotere stukken gesneden
 • 4 teentjes knoflook grof gesneden
 • 1 grote ui grof gesneden
 • 3 centimeter verse gember geschild en grof gesneden
 • 1 flinke eetlepel bruine basterdsuiker
 • 2 flinke theelepels sambal oelek
 • 2 theelepels sambal badjak
 • 2 trostomaten in blokjes gesneden
 • 1/2 eetlepel tomatenpuree
 • 1/2 theelepel laospoeder
 • 2 blaadjes gedroogde laurier
 • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
 • 1/2 limoen het sap nodig
 • 1/2 theelepel trassi
 • olie en roomboter

Instructies

 • Mix in een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, laospoeder. (dit is je boemboe)

 • Bestrooi de kip met een snuf peper en zout. Verhit in een stoofpan een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak in porties de kip rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.

 • Bak in het braadvet voor 1 minuut de boemboe. Voeg de tomatenblokjes toe en het sap van een halve limoen. Bak weer 1 minuutje mee. Voeg de kip toe en een klein scheutje water (ongeveer 30 ml). Roer de kip goed door de saus. Leg 2 laurierblaadjes erop en leg de deksel net niet gesloten op de pan. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten pruttelen.

 • TIP: Serveer met rijst en boontjes of een zak wokgroenten. Ook erg lekker is op een broodje met komkommer in zuur.

Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Ajam Pedis met rijst en boontjes

ajam pedis ofwel hete kip recept (3)

Deze pittige kip is ook wel echt pittig! super lekker maar niet voor iedereen geschikt 😉

ajam pedis ofwel hete kip recept (4)

Meestal eten wij het met rijst en boontjes maar als ik heel eerlijk ben bewaar ik dan ook altijd een paar stukjes om te dopen in een flinke klodder mayo 😉

Heb je iets lekkers gemaakt van Familie over de Kook

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.

ajam pedis ofwel hete kip recept (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5265

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.