Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (2024)

De boeiende stad Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote. De historische binnenstad behoort tot het rijtje van UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Er zijn namelijk ontzettend veel bijzondere en historische bezienswaardigheden te bezoeken in deze Russische metropool. Als het gaat om musea, uitgaan, winkelen en tradities kom je zeker niets te kort in dit culturele hart van Rusland. Na Moskou is Sint-Petersburg de tweede stad van Rusland. Van 1924 tot 1991 heette de stad Leningrad, een eerbetoon aan de in 1924 overleden premier Vladimir Iljitsj Lenin.

Sint-Petersburg is vooral bekend vanwege het Hermitage. Dit enorme kunst- en cultuurhistorisch museum is voor veel toeristen de belangrijkste reden om een stedentrip naar Sint-Petersburg te maken. Er is echter veel meer om te zien en te doen in deze mooiste stad van Rusland. Naast het Hermitage telt Sint-Petersburg meer dan honderd andere musea en zijn er tal van imposante gebouwen en mooie plekjes om te bezoeken. Wij hebben de hoogtepunten van de stad samengevat in een top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg.

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg

  • 1. Hermitage Museum
  • 2. Palace Square
  • 3. St. Isaac’s Kathedraal
  • 4. Mariinsky Palace
  • 5. Nevsky Prospect
  • 6. Trinity Bridge
  • 7. Admiraliteit
  • 8. Kazankathedraal
  • 9. Peterhof
  • 10. Catharinapaleis

1

Hermitage Museum

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (1)

De Hermitage, de populairste bezoekersattractie van Sint-Petersburg en een van de grootste en meest prestigieuze musea ter wereld, is een must voor alle reizigers die de stad bezoeken. Met meer dan 3 miljoen voorwerpen in de collectie is het ook zeker een beloning voor herhaalde bezoeken, en nieuwkomers kunnen alleen maar hopen op een voorproefje van de rijkdom die hier wordt aangeboden, van impressionistische meesterwerken tot fascinerende oosterse schatten. Men schat dat je elf jaar nodig zou hebben om elke tentoongestelde tentoonstelling één minuut te bekijken, dus veel bezoekers geven de voorkeur aan een rondleiding om er zeker van te zijn dat ze de tijd hebben om alle hoogtepunten van de collectie te zien. Kunstliefhebbers vinden het echter veel leuker om zelf op zoek te gaan naar de werken waarin ze bijzonder geïnteresseerd zijn.

Het grootste deel van de Hermitage collectie is ondergebracht in het Winterpaleis, voorheen de officiële residentie van de Romanov Tsaren, en de verschillende bijgebouwen. Er zijn echter een aantal andere locaties die deel uitmaken van de Hermitage, waaronder de onlangs geopende opslagfaciliteit in het noorden van Sint-Petersburg, waar rondleidingen worden gegeven door een deel van de enorme voorraden van het museum.

2

Palace Square

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (2)

Het Palace Square is een van de mooiste plekken van Sint-Petersburg. Aan dit zeer grote plein vind je het Winterpaleis van de Russische tsaren. Het gebouw telt maar liefst ruim 1500 kamer, 1786 deuren en 1945 ramen. Tegenwoordig behoort het tot de grootste musea ter wereld ‘het Hermitage’. In het midden van het plein staat de rode granieten Alexander Kolom. Het werd geplaatst na de Russische overwinning van de oorlog met Napoleon’s Frankrijk.

Regelmatig is dit plein het toneel voor grootheden geweest, zoals The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna en Andrea Bocelli, die er een concert gaven.

3

St. Isaac’s Kathedraal

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (3)

De St. Isaac’s Kathedraal is een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad. De prachtig Russisch-orthodoxe kathedraal met gouden koepel behoort tot de meest bezochte toeristische attracties van Sint-Petersburg. Al van ver doemt de markante koepel op. Rondom de koepel zijn nog eens twaalf beelden van engelen geplaatst die werden ontworpen door Josef Hermann. Er is ruim veertig jaar gebouwd aan dit prachtig stuk architectuur. Wie denkt dat de buitenkant van de St. Isaac’s Kathedraal al indrukwekkend is, die zou zeker eens een kijkje van binnen moeten nemen. Het interieur is minstens even imposant.

4

Mariinsky Palace

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (4)

Het Mariinskipaleis, ook bekend als het Mariapaleis, was de laatste neoklassieke keizerlijke residentie die in Sint-Petersburg werd gebouwd. In 1839 gaf keizer Nicolaas I de hofarchitect Andrej Stackensneider de opdracht een paleis te bouwen als huwelijkscadeau voor zijn dochter, groothertogin Maria Nikolajevna, die op het punt stond te trouwen met hertog Maximiliaan van Leuchtenberg, de stiefkleinzoon van Napoleon Bonaparte en een verwoed amateur-wetenschapper en kunstverzamelaar.

Stackensneider creëerde een monumentaal neoklassiek gebouw met een ingewikkeld decor geïnspireerd op de middeleeuwse Franse en Renaissance architectuur. De oorspronkelijke paleisinterieurs waren al even eclectisch, met elke zaal in een andere stijl gedecoreerd.

In 1884 werd het Mariinskiy-paleis door de keizerlijke landgoederen teruggekocht van de erfgenamen van Maria Nikolajevna en door Alexander III toegewezen aan de Staatsraad van het keizerlijke Rusland. Sindsdien is het paleis in gebruik als regeringsgebouw.

5

Nevsky Prospect

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (5)

Nevsky Prospect is de meest belangrijke en interessante straat van Sint-Petersburg. Hier vind je een groot aantal historische bezienswaardigheden. De vrij lange straat brengt je langs het Rastrelliesque Stroganov Paleis, Art Nouveau Bookhouse, het monument van Catharina de Grote, Russisch Nationale Bibliotheek, Kazan Kathedraal, Anichkov Brug en heel veel oude kerken uit de 18e eeuw. Het winkelpubliek zit hier ook goed. Er is hier een achttiende-eeuws winkelcentrum en verder zijn alle grote en luxe merken in Nevsky Prospect vertegenwoordigd.

6

Trinity Bridge

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (6)

Om Kamennoostrovsky Prospect met Suvorovskaya Square te verbinden werd een brug over de Neva aangelegd. De derde en laatst gebouwde brug is de 582 meter tellende Trinity Bridge. In 1897 begon men aan de bouw van dit enorme project om het vervolgens in 1903 te voltooien. Een andere beroemde brug in St.-Petersburg is de Bolsheokhtinsky Bridge die werd aangelegd om de Oktha regio met het centrum te verbinden.

7

Admiraliteit

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (7)

De Admiraliteit is een van de oudste en belangrijkste gebouwen van Sint-Petersburg, tegenover het Winterpaleis en het middelpunt van drie van de belangrijkste centrale straten van de stad – Nevsky Prospekt, Gorokhovaya Ulitsa en Voznesenskiy Prospekt.

Het oorspronkelijke stenen Admiraliteitsgebouw werd opgetrokken in 1719, en dit betekende de eerste verschijning van de Admiraliteitsspits met zijn scheepswindvaan, die een van de meest herkenbare symbolen van Sint-Petersburg zou worden. Het huidige gebouw, met zijn prachtige 400 m lange gevel aan de Alexandrovsky-tuin en zijn enorme vleugels die drie blokken langs de Admiraliteitskade (Admiralteyskaya Naberezhnaya) beslaan, heeft 17 jaar geduurd en werd in 1823 voltooid. Het was het meesterwerk van architect Adrian Zakharov, die het gebouw uitvoerde in de hoge klassieke stijl van het Russische Rijk.

8

Kazankathedraal

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (8)

Een andere veel gebruikte naam voor deze kathedraal is ‘Onze Lieve Vrouw van Kazan’ wat de meest vereerde icoon van het land is. Sinds 1801 is er tien jaar gewerkt aan dit prachtig stukje geschiedenis. De Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft tot inspiratie geleid om de Kazankathedraal dezelfde grandeur mee te geven. Voor het interieur zijn zijn verschillende kunstenaars uit die tijd aangesproken, zoals Alexander Ivanov. De kathedraal is te vinden aan de belangrijke straat van Sint-Petersburg: Nevski Prospect.

9

Peterhof

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (9)

Het Peterhof staat (niet geheel onterecht) bekend als het ‘Russische Versailles’. Het geheel van paleizen en bijbehorende tuinen zijn ooit in opdracht van Peter de Grote aangelegd. Waterpartijen, fonteinen, beelden en heel veel pracht en praal kenmerken dit vorstelijke deel van de stad. Bijzonder fraai is het trapsgewijze fontein de ‘Grote Cascade’ die overloopt in de grote vijver met het fontein van Simson. (park) en The Tauride Garden.

10

Catharinapaleis

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (10)

Voor het Catharinapaleis moet je Sint-Peterburg verlaten en ongeveer 25 kilometer zuidwaarts naar Poesjkin reizen. Daar staat dit imposante achttiende-eeuwse complex. Het Catherine Palace is genoemd naar Catherine I, de vrouw van Peter de Grote, die na de dood van haar man twee jaar lang over Rusland regeerde. Oorspronkelijk was het een bescheiden gebouw van twee verdiepingen dat Peter in 1717 in opdracht van Catharina liet bouwen, maar het heeft zijn ontzagwekkende grandeur te danken aan hun dochter, keizerin Elizabeth, die Tsarskoe Selo koos als haar belangrijkste zomerresidentie. Vanaf 1743 werd het gebouw door vier verschillende architecten verbouwd, voordat Bartholomeo Rastrelli, hoofdarchitect van het keizerlijk hof, de opdracht kreeg het gebouw volledig opnieuw te ontwerpen op een schaal die kon wedijveren met Versailles.

Het Catharinapaleis is tegenwoordig opengesteld voor bezoek. Je kunt de zalen bezichtigen en ook de uitgebreide collectie kunstvoorwerpen bewonderen.

Top 10 bezienswaardigheden van Sint-Petersburg (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5504

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.